Logo
European Vegetarian and Animal News Alliance (EVANA)
Select language:
en de fr pt es
it nl ro sl sq svJoin us on
facebook logo
Facebook!

RSS all lang.

Donation to EVANA.

Nederland verbiedt bontproductie per 2024

Vier Voeters verwelkomt nieuwe wetgeving en hoopt op navolging

*Persbericht*

AMSTERDAM, 18 december 2012 – Vandaag stemde de Eerste Kamer voor een verbod op het fokken van nertsen voor bont. Een grote en langverwachte overwinning voor Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties, omdat het een duidelijk signaal is dat dierenleed voor mode niet langer geaccepteerd wordt. Het verbod zal in 2024 ingaan, wat betekent er vanaf dan geen bontfokkerijen meer zullen zijn in Nederland. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters verwelkomt het verbod en hoopt op navolging van andere landen en modemerken.

Met 6 miljoen gedode nertsen per jaar is Nederland de derde grootste producent van nertsenbont in de wereld, na Denemarken en China. De politieke discussie over een verbod op nertsenfokkerijen loopt al sinds 1999. Een wetsvoorstel om vanaf 2018 nertsenfokkerijen te verbieden, werd aangenomen door de Tweede Kamer, maar kreeg geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het belangrijkste argument tegen het verbod betrof de financiële gevolgen voor nertsenfokkers. Daarom werd de ingangsdatum van het oorspronkelijke wetsvoorstel verlaat naar 2024, en werd een financiële compensatie van 28 miljoen euro voor de nertsenfokkers toegevoegd.

Vier Voeters hoopt dat andere landen dit voorbeeld zullen volgen. ‘Als Nederland met 159 nertsenfokkerijen en een productie van 6 miljoen nertsen per jaar een verbod kan instellen op grond van ethische overwegingen, dan is er geen enkele reden meer voor andere landen om deze vorm van dierenleed in stand te houden,’ zegt Thomas Pietsch van Vier Voeters.

In 1995 en 1998 werden al verboden aangekondigd op vossen- en chinchillabontproductie, die beiden in werking traden op 1 april 2008. Het verbod op nertsenfokkerijen zal een einde brengen aan alle bontproductie in Nederland. Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Kroatië hebben ook al een verbod op bontproductie, hoewel de productie in deze landen niet zo groot was. Nederland is de eerste van ‘s werelds top bont producerende landen zoals Denemarken, Finland, Polen, China, de Verenigde Staten en Canada om alle bontproductie te verbieden.

Het verbod betekent helaas geen einde aan de verkoop van bont in Nederland. Daarom voert Vier Voeters campagne om ook modemerken ervan te overtuigen dat dierenleed voor mode niet meer van deze tijd is. ‘Het is natuurlijk niet genoeg om de productie te verbieden op ethische gronden, maar de verkoop toe te blijven staan. Daarom richten wij onze pijlen op toonaangevende modemerken die nog steeds bont gebruiken,’ aldus Pietsch. Deelnemen aan het internationale protest tegen merken als Burberry, Armani en Prada kan op http://furfree-parade.org.


Source: Vier Voeters
Author: contact: Barbara van Genne, Hoofd Campagnes, Barbara.van.Genne@vier-voeters.nl


Date: 2012-12-18

Share

Filter: 
1-13
2014-01-22
Veganer Döner in Winterthur
Hier gibt es alles, was Veganer und Umsteiger begehren: vom Vegan-Döner bis zu Yams-Riesengarnelen und bunter Seife im Tortenformat.
2014-01-20
Restaurant Abyssinia
Le restaurant a ouvert il y a peu et offre des plats végétaliens à la carte.
2014-01-20
Le restaurant a ouvert il y a peu et offre des plats végétaliens à la carte.
2013-12-16
Étoiles à la cannelle
Gourmandise de fêtes 100% végétalien.
2013-12-16
Noël végétarien
Pensez aux animaux lors de la fête de l’amour
2013-12-16
Dr Laurence Froidevaux
2013-12-12
Schoggimousse
Zum Fest der Liebe auch an Tiere denken
2013-12-07
2013-12-04
Giftstoffe in tierischen Produkten
Das Bundesamt für Gesundheit (BAG) hat einen neuen Bericht zu den Schadstoffen in Lebensmitteln veröffentlicht.
2013-12-04
Telomere sind Enden der DNA, welche die Chromosomen in den Zellen schützen. Sie verkürzen sich im Laufe des Alters kontinuierlich. Man kann an ihrer Länge das Alter (oder Krankheitsanfälligkeit) ables
2013-12-04
Al Gore
Der Klimaaktivist, der mit seinem Dokumentarfilm "An Inconvenient Truth" über die Folgen des Klimawandels aufmerksam machte, sorgt erneut für Schlagzeilen
2013-10-30
Crème courge - marrons
Cadeaux maison de la cuisine automnale
2013-10-30
Eating healthy
formation pour futurs activistes de l'ASV ainsi que toute personne intéressée à l'alimentation végétarienne
1-13

For correspondents:
Username:

Password: